Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

A tökéletes pázsit hozzávalói 1.

2012. 01. 26.

A tökéletes pázsit hozzávalói 1. – A TALAJ

A pázsitnak megfelelő termőréteg kialakításánál fontos az összetevők, illetve a technológia megválasztása, ezért érdemes szakember segítségét kérni, hogy könnyedén kielégíthessük gyepünk talajigényét! Az egészséges, szép gyep fejlődésének alapja a jó szerkezetű és tápanyagban gazdag talaj. Gyepfelületek alá mindig laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajkeveréket használunk. A termőréteg vastagsága 15-30cm legyen. Látvány és praktikusság szempontjából a talajfelszín egyenletessége elengedhetetlen.

tereprendezes

A laikus szemmel tökéletesnek tűnő talajnál is szükség lehet gyepesítés előtt mélyebb lazításra, a talaj összetételének felülvizsgálatára és ezután esetleges talajjavításra. Fontos, hogy gyepesítés előtt ellenőrizzük a talaj gyomokkal való fertőzöttségét. Például egy tarackos területen gyepesíteni nem javasolt a terület többszöri gyomirtásáig. Az építkezés, felújítás során területen maradt hulladékok, szennyezett talaj eltávolítása elkerülhetetlen. Vizes területeken fontos a vízelvezetés megoldása még a termőréteg kialakítása előtt (drénezéssel vagy szivárgó réteg beépítésével). Az altalaj a munkálatok során ne kerüljön a felszínre! Alapszabály, hogy vizes, ázott talajon ne dolgozzunk, mert ezzel rontjuk a talaj szerkezetét, megtömörítjük. Termőföldes feltöltés esetén kérje ki szakember tanácsát, mivel egy rögös, kötött, gyommal erősen szennyezett "termőfölddel" hosszú távú és nehezen kiküszöbölhető problémákat vásárolhat!

A beállt pázsit akár 10évig is fenntartható díszítő értékének megtartásával, ehhez azonban a talaj "felfrissítésére" is szükség van. A tápanyag utánpótlás mellett javasolt lehet talajkeverék kijuttatása a gyepfelszínre talajkiegyenlítés, feljavítás céljából. A termőföldből, homokból, tőzegből álló száraz keverékek kijuttatása általában kora ősszel történik. A keverékek összetételét a feljavítani kívánt talaj és gyepfelület állapota határozza meg. A gyenge minőségű termőrétegre történő gyepesítés nem eredményez szép, dús, tartós pázsitot, ezért még a fűmagvetés, vagy a gyepszőnyeg leterítése előtt felül kell vizsgálni talajunkat, mivel a hiányosságok később már csak rendkívül költségesen javíthatók!