Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

A tökéletes pázsit hozzávalói 5.

A tökéletes pázsit hozzávalói 5. – Gyomosodás megelőzése

2012. 05. 10.

A gyomnövények megjelenése a gyepben manapság elterjedt problémának mondható. Sokan nem tudják, hogy a gyomosodást megelőzni könnyebb, mint orvosolni! A gyomosodásnak két fő oka van. Egyik, hogy az újonnan vetett gyep magágy előkészítése és a vetés nem volt megfelelő. Másik pedig, hogy a hiányos ápolási munkáknak köszönhetően a gyep nem megfelelően záródik, nem tömött, így a gyomok élettérhez jutnak.


Hogyan előzhetjük meg a gyomosodást?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a már a telepítéskor gondoljunk a gyomokra! Gyomos területre nem szabad telepíteni! A vetést és a gyepszőnyegezést gondos talaj előkészítés előzze meg, melynek része a terület gyommentesítése. Ez különösen a magvetésnél kritikus. Fűmagvetés előtt hatékony gyomszabályozási módszer a gyomirtás, illetve az ugaroltatás.

A gyep éves ápolási munkáinak gondos elvégzése olyan növekedési erélyű gyepfelületet eredményez, amelyben a gyomok nem találnak teret, ezért az erős, ellenálló pázsit már önmagában gyomszabályozó társulás.

pázsit

Ha a felület kiritkul, illetve kopasz foltok jelennek meg benne, azokat minél előbb vessük be, illetve pótoljuk gyepszőnyeggel. Ha már egy-egy gyomnövény megjelenik, azt mielőbb távolítsuk el kézzel, sose hagyjuk kivirágozni, hiszen az a gyom szaporodását eredményezi.


Nagyobb gyomfertőzés esetén már vegyszeres gyomirtó kezelésre lehet szükség. A szelektív gyomirtás egy költséges és szaktudást igénylő folyamat. A gyepnek intenzív növekedésben kell lennie, a kezelés napjának megválasztása az időjárás szempontjából döntő fontosságú, illetve a kezelés idejére a kaszálási rutin megváltoztatása szükséges. Ezért azt javasoljuk, hogy felgyomosodott gyep kezeléséhez minden esetben kérje ki szakember tanácsát!

 

A gyepben előforduló leggyakoribb gyomfajok a következők:

útifű fajok

here fajok

gyermekláncfű

tyúkhúr

százszorszép

porcsin keserűfű

madársóska

gyomfüvek

 

Támogassuk a gyep erős növekedési erélyét tápanyag utánpótlással, a talajszerkezet megfelelő állapotának fenntartásával, öntözéssel, körültekintő ápolási munkákkal és akkor a gyomokkal nem kell foglalkoznunk!